El Gas Radó

El Gas Radó

Què és el Gas Radó?

És radó un dels 7 gasos nobles que hi ha a la taula periòdica dels elements. És l’únic de caràcter radioactiu. La seva presència és indetectable: que no té olor, color ni gust. Són necessaris instruments de mesura per revelar la seva presència.

Sorgeix de la desintegració de l’urani contingut en algunes pedres, com el granit i la pissarra, entre d’altres. Aquesta desintegració dóna lloc al radi, i aquest, al radó, ja com a gas.

El pas de sòlid a gasós permet al radó entrar per fissures als fonaments i soterranis de les nostres cases, on podem trobar-lo concentrat.

disenycasarado
El Gas Radó

El Gas Radó i el Càncer

El radó va ser classificat com a cancerigen el 1988 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
L’evidència científica ens diu que l’exposició al radó produeix càncer de pulmó.
És la segona causa de càncer de pulmó després del tabac, la primera a no fumadors.
A Espanya cada any hi ha 30.000 nous casos de càncer de pulmó, dels quals 4.500 ocorren entre persones que mai no han fumat. L’OMS atribueix al radó entre un 3% i un 14% dels càncers de pulmó.
Per a l’OMS, el màxim nivell acceptable de radó en habitatges és de 100 Bq/m2

 

zonas més exposades al radó

Més informació

font: UNED-CSN

El juliol del 2013 el consell de seguretat nuclear va publicar el primer mapa que delimita les zones més exposades al radó de la península.

Per elaborar aquest mapa es van tenir en compte mapes relatius a roques i minerals, una base de dades amb 11.000 mesuraments a habitatges i altres mapes de radiació natural.

S’hi pot apreciar l’afectació a la Zona del Maresme, part de l’interior prelitoral i zones del pirineu.
Són zones fonamentalment granítiques

El Gas Radó

Normatives

El 2013 la unió europea (UE) legisla per primera vegada respecte al radó en habitatges i estableix l’obligació als estats d’elaborar un pla nacional contra el radó per protegir la població.

El novembre del 2019, Espanya va entrar en risc de multa per no adaptar la seva legislació i va rebre un últim avís per fer-ho abans de 2 mesos.

A finals de desembre del 2019, l’últim dia feiner de l’any, Espanya va publicar una reforma del Codi Tècnic d’Edificació, la llei que dicta com s’han de construir els edificis, per tal d’esquivar la sanció.

Des de llavors, el màxim nivell acceptable de radó en habitatges, en sintonia amb la UE, és de 300 Bq/m2

Al gener de 2024, finalment, el Consell de Ministres va aprovar el Pla Nacional contra el Radó.

L'objectiu principal del Pla Nacional contra el Radó és protegir la salut de la població i les persones treballadores davant dels riscos per a la salut de l'exposició al radó.