Radó, càncer i tu: com protegir-se de l’assassí silenciós

El radó és un gas radioactiu d’origen natural que pot causar càncer de pulmó. És un gran desconegut al nostre país però estem parlant de la segona causa de càncer de pulmó al món després del tabac, la primera en no fumadors.

Els perills de l’exposició al radó i per què hauries d’examinar casa teva ara

El radó és un gas que es pot trobar a totes les llars. Ens estem referint a cases unifamiliars i primeres plantes. Si vius a un cinquè pis la possibilitat que el radó t’arribi és molt poca. Els especialistes no descarten una contaminació per radó vivint en un primer, segon o tercer pis.

És la segona causa de càncer de pulmó i, segons el Consell de Seguretat Nuclear a Catalunya, el 16% del territori està afectat. Els estudis efectuats pel Consell determinen hi ha un 10% del territori amb nivells superiors a 400 Bq/m3

Els detectors que hi ha per mesurar el radó

Hi ha dos tipus de detectors de radó al mercat: detectors passius i detectors actius. Els detectors passius són econòmics però requereixen 3 o 4 mesos de mesura per obtenir un resultat. Els detectors actius controlen contínuament els nivells de radiació, però són més cars que els detectors passius. Si et preocupa la seguretat de la teva família i desitges obtenir més informació sobre com pots protegir-los de l’exposició al radó, escriu-me un Mail, un whassap o deixa el teu telèfon.

El que pots fer per protegir-te a si mateix i la teva família

El primer pas per protegir-se de l’exposició al radó a casa és fer una prova per saber a quin nivell de risc t’enfrontes. El pitjor que hom pot fer davant aquest gas és ignorar-ne l’existència o menysvalorar-lo.

L’evidència científica és clara. Des del 1988 l’OMS classifica el radó com a cancerigen del grup 1, juntament amb el tabac i l’alcohol, entre d’altres.

El radó representa una amenaça significativa per a la salut humana i és important saber com protegir-se