L’enllaç sorprenent entre el radó, el tabaquisme i el càncer de pulmó

El tabaquisme és sens dubte la principal causa del càncer de pulmó. El gas radó és la segona causa. El radó és l’agent cancerigen més mortal després del tabac. Això és una evidència científica des del 1980, quan després de múltiples estudis internacionals, l’OMS va classificar el radó com a carcinogen del grup 1, la màxima categoria.

L’exposició a radó fa augmentar el risc de càncer de pulmó entre els fumadors.

Mujer fumando

Per què importa el radó si ets fumador?

Segons l’OMS “el risc associat al radó que corre un fumador és 25 vegades superior al d’una persona que no fuma tabac”.

És a dir, les persones que viuen en àrees amb alts nivells de radó tenen més probabilitats de desenvolupar càncer pulmonar.

Aquest risc si ho avaluem respecte als índexs de radó de mitjana anual suposa que per cada 100 Bq/m3 d’exposició, el risc de desenvolupar càncer de pulmó entre els fumadors augmenta un 16%

Fins avui no està demostrat que aquest gas provoqui altres tipus de càncer, però actualment hi ha estudis que el vinculen al càncer d’esòfag i al càncer cerebral.

La causa número 1 del càncer de pulmó: fumar!

No ens enganyem, la principal causa del càncer del pulmó és el tabac, amb molta diferència sobre la segona. El que passa és que aquesta segona causa és invisible, no fa olor ni sabor, i es pot trobar a casa.

Com el tabac, el radó actua a llarg termini. Calen anys d’exposició al gas perquè ens faci mal. El problema rau en la seva forma d’actuar, silenciosa, que causa el mal absolutament de forma totalment desapercebuda.

Conclusió: redueix el risc de desenvolupar càncer de pulmó protegint-te d’elements tòxics a casa.