El dia europeu del radó recorda la figura de Marie Curie, que va néixer el 7 de novembre

El 7 de novembre se celebra el Dia Europeu del Radó per conscienciar la ciutadania sobre els perills de la inhalació continuada del gas.

Es va triar aquesta data per tractar-se de la data de naixement de Marie Curie, el treball de la qual va contribuir al descobriment de la radioactivitat i el gas radó.

Marie Curie: la científica més influent de tots els temps

Maria Salomea Skłodowska-Curie va néixer a Polònia el 7 de novembre de 1867.

Va entrar a la Universitat de París amb 24 anys, finalitzant els seus estudis de física amb el número u de la seva promoció.

Va ser la primera dona a guanyar un premi Nobel. També va ser la primera dona professora a la Universitat de París, i és la primera i única dona a guanyar dues vegades un Premi Nobel en dos camps diferents, física i química.

A més, es va convertir en la primera a obtenir un doctorat a França.

Del seu matrimoni amb Pierre Curie va dir que “havia trobat un nou amor, soci i col·laborador científic a qui podia confiar”, arribant a publicar junts 32 articles científics.

La contribució de Marie Curie a la ciència va ser enorme amb el descobriment de dos nous elements: el poloni (anomenat així pel seu país natal) i el radi.

Ella, juntament amb el seu marit van rebre el premi Nobel el 1903, compartit amb Henri Becquerel.

Aleshores els científics de l’època estudiaven aquests nous elements de la taula periòdica. Així, el neozelandès Ernest Rutherford, va estudiar les partícules radioactives i va aconseguir classificar-les a ALFA, BETA i GAMMA, cosa que li va valer el premi Nobel el 1908. Se’l considera el descobridor del gas radó, juntament amb l’alemany Friedrich Dorn.

Pierre i Marie Curie van ser pares d’Irene i Eve Curie. Irene va continuar els estudis dels seus pares i va rebre amb el premi nobel de química de 1935 pel descobriment de la radioactivitat artificial. Va morir prematurament als 58 anys per sobreexposició a la radiació.

Eve Curie va ser escriptora i va traslladar la seva residència als Estats Units. Va escriure la biografia de la seva mare el 1938, amb gran èxit internacional. Ja centenària va rebre l’Ordre d’Oficial de la Legió d’Honor francesa. Va morir el 2007 a l’edat de 102 anys.

Una vida exposada a la radiació

Marie Curie va morir el juliol de 1934 a l’edat de 66 anys a causa d’una anèmia aplàstica provocada per l’exposició continuada als raigs X. Durant la primera guerra mundial va col·laborar activament a la Batalla de Marne (1914) equipant 20 vehicles mòbils i 200 serveis fixos de radiologia, on va rebre altes dosis de radiació.

Va treballar sempre amb materials radioactius. Els seus quaderns i notes estan actualment guardats als soterranis de la Biblioteca Nacional de França, sota diverses capes de plom per estar altament contaminats.

El seu cos va ser traslladat el 1995 al Phanteon de París. Durant la seva exhumació es va poder comprovar que el cos no tenia dosis letals de ràdio, però sí que emetia 360 Bq/m3.

L’edifici on va estar el seu laboratori, a la localitat d’Arcuiel, a cinc quilòmetres de París, va estar en funcionament fins a finals dels anys 70. Després de diverses denúncies veïnals per un augment de casos de càncer a la zona, es va decidir el tancament total de l’edifici. Actualment 14 dispositius de mesurament monitoregen la radioactivitat del lloc. Els veïns continuen esperant la seva demolició i la seva descontaminació total.